Long Kitchen, West Cliff

This was a kitchen designed by Sarah Man for a long generous basement space. The design played off a long run of white sprayed floor to ceiling cupboards with a long workstation of blue-fronted cupboards and drawers.

An central island finished in grey featured further storage including slatted drawers for consumables, shelves for spices and cooking material, and a recess for storage of breakfast bar stools. This was finished off with a reclaimed scaffold board top which was whitewashed and lacquered for a ‘driftwood’ bleached effect.

The wall run includes a tall metal basket cupboard that retracts for easy access to provisions, an inbuilt oven and grill and space for an incorporated freestanding fridge.

The main work surface has a Corian top with a sink and drainer plus a hob set in. This is both practical, easily cleanable and very pleasing to the eye. It folds down over the open end to great sculptural effect.

The base units were hand painted in a striking blue to add a splash of colour (but not too much) to the ensemble.

A horizontal line runs through these unit fascias which runs across the doors along the line of the drawer fronts. This lends coherence to this side with a pleasing geometric look. The brushed steel Italian handles compliment this perfectly.

The high cupboards on this side are in hand painted white, styled in a way that they are not imposing but still offer storage and incorporate both the hob extractor and downlighting over the worktop.